בין יהודה המכבי לצלאח א-דין
ובין המכבייה לחג קרני חיטין.
בשביל ללמוד מה הקשר בינהם תצטרכו להאזין.
צלאח א-דין הוא לא רק השם של מעבר רפיח והכביש הראשי בעזה ושל הרחוב הראשי במרכז מזרח ירושלים. על שמו של המצביא המוסלמי קרויים בתי חולים, בתי ספר, שבטי צופים ועוד, ברחבי העולם הערבי והמוסלמי.
צלאח א-דין הוא גיבור פלסטיני, מצרי, סורי, עיראקי, כורדי, וגם סמל פאן ערבי וכל אסלאמי. הוא סמל של ג’האד בכופרים ושחרור ירושלים מהאחיזה הצלבנית, ובאותה נשימה הוא סמל של סובלנות בין דתית ודיאלוג בין תרבויות. דמותו משקפת כאחד את ההתנגשות ואת הדיאלוג בין אירופה והמערב למזרח התיכון ולאסלאם.
מיהו אותו צלאח א-דין, ומדוע דמותו בולטת כל כך בזיכרון ההיסטורי הערבי והמוסלמי? מדוע הוא נחשב לגיבור היסטורי של העם הפלסטיני? למה האתוס של המאבק בצלבנים בימי הביניים כל כך מתאים לסיפור המאבק הפלסטיני בציונות? עד כמה המדינה הציונית והמדינה הצלבנית דומות ושונות הן בתודעה ההיסטורית בת זממנו והן במחקר ההיסטורי עצמו?
בפרק הנוכחי של הפודקאסט “כאן זה الشَّام” אני משוחח עם ההיסטוריונית פרופ׳ דניאלה טלמון הלר המרתקת על דמות המצביא המפורסם, על יחסו למיעוטים דתיים ולאויביו הצלבנים, ועל האופן שבו השתמשו תנועות לאומיות שונות בדמותו כדי לחזק את הנרטיבים שלהן.
שמחתי במיוחד לקיים את השיחה הזו עם דניאלה, שכן סיפורו של צלאח א-דין והאופן שבו דמותו נתפסה בתרבות לאורך השנים ריתקו אותי אישית.
כאן זה الشَّام הוא הפודקאסט של The Van Leer Jerusalem Institute – מכון ון ליר בירושלים, הפורום לחשיבה אזורית ואילמ”א – האגודה הישראלית לחקר המזרח התיכון והאסלאם.
תחקיר והגשה: ד״ר ערן צדקיהו (Geo-Po גיאו-פה جيوبو) | מפיקה ועורכת ראשית: יהב ארז | מוזיקה מקורית: רועי גבע | עיצוב גרפיקה: שחר ליבנה