חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הרצאות

ניתן להזמין מגוון הרצאות, מפגשים ודיונים בנושאים הקשורים ביחסי יהודים-ערבים, דת ולאומיות, ההיסטוריה והגיאופוליטיקה של הסכסוך הישראל-פלסטיני ומקומות קדושים בסכסוך. נושא המפגש יכול להיות מותאם לצרכים ולתחומי העניין שלכם.
(בתמונה: הרצאה על מזרח ומערב ירושלים בכנס של יוזמות אזוריות מהמזרח התיכון וצפון אפריקה, טביליסי, יולי 2023). 

הנה כמה רעיונות:

מבוא לירושלים כסוגיית ליבה בסכסוך הישראלי פלסטיני

ירושלים היא הבסיס הרעיוני עליו מושתת הרעיון הלאומי בארץ הקודש: ציון בציונות, קדושת מסגד אל-אקצא בתנועה הלאומית הפלסטינית. אף צד לא יכול לוותר על ירושלים, אולם נראה שגם שאף אחד לא באמת שולט בעיר הקודש. 

על מנת להבין את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ואת יחסי ישראל והיהודים עם העולם הערבי, יש להבין מהי בדיוק סוגית ירושלים, מה זה בדיוק מזרח ירושלים והאם העיר מאוחדת, מחולקת, משוסעת או משותפת. 

בהרצאה נפרק לגורמים את אחת הסוגיות הגיאופוליטיות המסובכות בעולם לסך מרכיביה, נבין את הייחודיות של ירושלים, את מורכבותה, כמו גם את החשיבות הגיאואסטרטגית של העיר, שהיא הלב הפועם של ארץ הקודש. 

מבוא לסכסוך הישראלי-פלסטיני: מתי ואיפה הכל התחיל, מה בעצם קרה ואיך ממשיכים מכאן? 

בהרצאה זו אסביר מתי ואיפה התחיל הסכסוך היהודי-ערבי/ ישראלי-פלסטיני בארץ ואתן מבט רוחבי על הסכסוך הישראלי פלסטיני. כיצד קמה התנועה הלאומית  הפלסטינית, מה השורשים של הימין והשמאל בישראל, מה המיתוס הלאומי המכונן של הפלסטינים, מה ההבדל בין אשף לפת”ח ואיפה תנועת החמאס נכנסת לתמונה?

הרצאה זו נותנת מבט רוחבי מראשית המפגש בין ציונים ופלסטינים בארץ הקודש ועד ימינו אנו. במהלך מקיף אך מפורט נבחן את המיתוסים המכוננים של שני הצדדים, את שיטות הפעולה ואת השינוי וההתפתחות בעמדות האסטרטגיות ביחס לאחר. נסיים בהרהור נוגה על העתיד תוך כדי השוואה למקרי בוחן שונים מן העולם. 

ההר הקדוש – המאבק היהודי-מוסלמי על הר הבית ומסגד אל-אקצא 

הר הבית הוא ציון, השיבה אליו היא האתוס המכונן של הציונות. קדושת מסגד אל-אקצא והשמירה עליו בחיק האסלאם הוא האתוס המכונן של התנועה הלאומית הפלסטינית. ההר הקדוש הוא לא רק הלב הפועם של שתי הדתות הגדולות בארץ וערך מוגן בהתגבשותן הלאומית והדתית, הוא גם הזירה הסימבולית, הרגישה והנפיצה ביותר בסכסוך היהודי-ערבי בארץ הקודש והמדרון החלקלק שדרכו, פעם אחר פעם, מתח הופך לאלימות. 

בהרצאה זו נכיר את הטקסטים המכוננים בנושא ההר הקדוש, נלמד על הגישות השונות ביהדות ובאסלאם כלפיו, ונתמקד בהקשר הגיאופוליטי המודרני: נבחן כיצד הדינמיקה והממשק שבין יהודים, מוסלמים והרשויות השונות הקשורות במקום מובילות שוב ושוב לאסקלציה ולאלימות. בנוסף נדון בגישות השונות לגבי הסדרים מדיניים בהר תוך כדי שימת לב לפער הנורמטיבי שבין חוק וממשל במדינה מודרנית לבין מערכות נורמטיביות שונות המנהלות הלכה למעשה את המקומות הקדושים המרכזיים הנתונים בסכסוך מתמשך.

מאוסלו דרך שומר החומות ועד ל”חרבות ברזל / מבול אל-אקצא” – תמונת המצב העדכנית של התנועה הלאומית הפלסטינית, התנועה הציונות, ומה שבינהן

כיצד השפיעו הסכמי אוסלו על יחסי יהודים-ערבים בארץ משני צידי הקו הירוק, מה טיב היחסים בין הרשות הפלסטינית, שלטון חמאס בעזה ומדינת ישראל, כיצד השתנה יחס החברה הערבית הפלסטינית בתוך ישראל כלפי העימות בין ישראל והפלסטינים במזרח ירושלים ובשטחים, מה זה בעצם אומר על העתיד ואיך זה קשור לחוק הלאום ולהפיכה המשטרית? הרצאה שהיא למעשה תמונת מצב עדכנית של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. 

אלוהים לא ייאלם דום – על המעבר של הלאומיות הדתית בארץ הקודש מן השוליים למרכז

מראשית שנות התשעים של המאה הקודמת ועד לימינו אנו, הלאומיות הדתית נעה מן השוליים אל המרכז והפכה להגמוניה החברתית, התרבותית והפוליטית החדשה. אמירה זו נכונה ביחס לציונות הדתית בישראל, כמו גם ביחס ללאומיות-הדתית האסלאמית הפלסטינית אשר באה לידי ביטוי מוסדי בעיקר בתנועת החמאס (ובמידה פחותה מכך דרך התנועה האסלאמית בישראל). בצד ההבדלים המידיים, המהותיים והברורים בין הציונות הדתית לחמאס, בין היהדות לאסלאם ובין ישראלים ופלסטינים, בחינה השוואתית של מהלך זה נוגעת ישירות גם בקווי הדמיון שבין שתי התנועות המקדשות את הלאומיות ואשר עבורן הדת והפוליטיקה אחד הן. במילים פשוטות, יש בינינו הרבה יותר קווי דמיון ממה שרובנו מוכנים להודות.

לקבלת מידע נוסף מלאו פרטיכם

הארועים הבאים

סיור גאופוליטי ברחבה הקדושה 12.09.2024

סיור גאופוליטי בהר הקדוש
מיקום: הר הבית
ספטמבר 12, 2024
שעה: 08:00

יום עיון במזרח ירושלים 12.09.2024

יום של היכרות, לימוד וחוויה במזרח ירושלים
מיקום: paulus haus
ספטמבר 12, 2024
דילוג לתוכן