בין שמים וארץ: הר הבית וישראל, אל-אקצא והפלסטינים

בית לוי אשכול, שדרות בן מימון 46 ירושלים
23/01/2024
18:00

קורס עומק על הגיאופוליטיקה של הרחבה הקדושה בירושלים

על הר הבית ומסגד אל-אקצא, קורס בהובלה אקדמית של ד"ר ערן צדקיהו המיועד לאנשי מקצוע ולקהל הרחב כאחד. מתאים במיוחד למורי דרך, לנשות ואנשי תכנון, חוקרי מדיניות עם עניין מיוחד בירושלים, במקומות קדושים ובמרחב הישראלי-פלסטיני כמו גם לחובבי היסטוריה, גיאופוליטיקה, תיאולוגיה ואומנות. בעצם, הקורס מתאים לכל מי שרוצה להבין טוב יותר את המציאות שמרכיבה את הקיום המורכב שלנו במרחב זה.

הלקוחות כתבו:

"תודה לערן על קורס מרתק, נהניתי להיחשף למידע אקדמי היסטורי אקטואלי פוליטי וחווייתי ביותר. הועבר בצורה מעניינת והיה שילוב נכון של מרצים אורחים מרתקים גם כן. בנוסף ערן איש שטח ומעורר השראה בהתייחסות לנושא ולצדדים.
ממליצה בחום. כמורת דרך אמצא בזה שימוש רב.
תודה על ההזדמנות.
אתי אור"

לפירוט המפגשים ניתן לגלול להמשך העמוד.

המחיר של גישה מקוונת לכלל תכני הקורס, לרבות 8 הרצאות אורח ו-6 הרצאות של ד"ר צדקיהו הוא 600 ש"ח.

צילום: אילן כהן, שעון שמש בהר הקדוש על רקע כיפת הסלע. צולם במהלך סיור גיאופוליטי בהדרכת ערן צדקיהו מיום 24/11/2022

הקורס ומטרותיו: 

ציון בציונות ואל-אקצא בתנועה הלאומית הפלסטינית. בישראל כינו אותו "סלע קיומנו" והפלסטינים קראו על שמו את האינתיפאדה השנייה. הר הבית ליהודים, מסגד אל-אקצא (المسجد الاقصى) או אל-חרם אל-קודסי א-שריף (الحرم القدسي الشريف) בפי המוסלמים, הוא לא רק הלב הפועם של שתי הדתות הגדולות בארץ וערך מוגן בהתגבשותן הלאומית (והדתית), הוא גם הזירה הסימבולית, הרגישה והנפיצה ביותר בסכסוך היהודי-ערבי בארץ הקודש והמדרון החלקלק שדרכו, פעם אחר פעם, מתח הופך לאלימות.

במהלך הקורס נקרא טקסטים מכוננים בנושא הר הבית ואל-אקצא ונלמד על הגישות השונות ביהדות ובאסלאם כלפי ההר הקדוש. בהמשך נתמקד בהקשר הגיאופוליטי המקומי, האזורי והבינלאומי ונבחן כיצד הדינמיקה והממשק שבין יהודים, מוסלמים והרשויות השונות הקשורות במקום הקדוש מובילות שוב ושוב לאסקלציה ולאלימות. בנוסף נעסוק בגישות השונות לגבי הסדרים מדיניים בהר הקדוש, החשוב, המסוכסך והרגיש ביותר בארץ, תוך כדי שימת לב לפער שבין חוק וממשל במדינה מודרנית לבין מערכות נורמטיביות שונות המנהלות הלכה למעשה את המקומות הקדושים המרכזיים הנתונים בסכסוך מתמשך.

הקורס ישלב דיסציפלינות מחקריות שונות: קריאת טקסטים היסטוריים שיתרמו להבנת הנרטיב היהודי והמוסלמי לגבי ההר הקדוש ומקומו בזיכרון ותודעה הקולקטיבית הלאומית-דתית המודרנית. דרך תיאוריות במדעי החברה (מדע המדינה, סוציולוגיה פוליטית, חקר סכסוכים וכו') נעסוק במקומם של מקומות קדושים בסכסוכים טריטוריאליים דתיים-לאומיים. נלמד גם על מכלול הפעילויות השונות המתקיימות סביב ההר, על מקומו של ההר במחשבה ובמעשה של הלאומית החילונית והדתית בשתי החברות, היהודית-ישראלית והמוסלמית-פלסטינית. לבסוף נבחן את דפוסי האלימות הדתית והפוליטית סביב ההר מאז שנות העשרים של המאה הקודמת ועד ימינו ונעסוק בגישות מעשיות לניהול ההר.

תכנית הקורס

  • מפגש מבוא והיכרות
    ד"ר ערן צדקיהו
    גלות וגאולה: על מקום קדוש – מקום לאומי, מקומות קדושים בסכסוך. היכרות עם המבנה הפיזי והרעיוני של ההר הקדוש ביהדות ובאסלאם.
    פרופ' הלל כהן הר הבית בציונות, מסגד אל-אקצא בתנועה הלאומית הפלסטינית.
  • מפגש שני
    ד"ר ערן צדקיהו
    הרבי והמופתי – ראשית הדיאלוג העקיף בסוף שנות ה-60 בין הרב הצבאי הראשי הרב שלמה גורן והמופתי של ירושלים השיח' עבד אל חמיד א-סאיח.
    ד"ר שרינה חן "מדין כרת למצוות עשה"- הר הבית בראי ההלכה ממלחמת ששת הימים ועד היום.
  • מפגש שלישי
    ד"ר ערן צדקיהו
    אל אקצא בידם- השיח המוסלמי אחרי 1967 בנוגע להר.
    ד"ר עלי אל-אווער מסגד אל-אצקא מפרספקטיבה פלסטינית.
  • מפגש רביעי
    ד"ר ערן צדקיהו
    המשך הדיאלוג העקיף בין מוסלמים ויהודים בשנות התשעים: נאמני הר הבית מול שומרי מסגד אל-אקצא, עלייתו וקריסתו של תהליך השלום סביב ההר הקדוש. מאיר קראוס על ספרו החדש "לבוא אל הקודש" בחינת ההשפעה של חזון תחיית המקדש על המסורת היהודית.
  • מפגש חמישי
    ד"ר ערן צדקיהו מאינתיפאדה למבול: מסגד אל-אקצא והר הבית במאה ה-21.
    ד"ר תומר פרסיקו נקודת הקצה של הציונות: תמורות ביחס זרמי הציונות אל הר הבית ועל קדושתו ועל דינאמיקת ההתעצמות של תנועות המקדש בישראל בעשור הראשון של המאה ה-21 ומשמעויותיה.
  • מפגש שישי
    פרופסור יצחק רייטר
    סטטוס קוו בתהליכי שינוי: מה זה "הסטטוס קוו" ואיך מנהלים סכסוכים סביב מקומות קדושים בעולם של מדינות מודרניות וסדר ליברלי-חילוני? ד"ר חוה שוורץ המונומנט הלאומי הנעדר? דימויי בית המקדש סביב הר הבית.
  • מפגש שביעי
    ד"ר אביה פרנקל על כפות המנעול, הזווית של של פעילי ההר והמקדש.
    ד"ר ערן צדקיהו: סיכום – ההר במאה ה-21. מהכחשת הזיקה ועד להכרה והסדרים מדיניים בהר.
לרישום מלאו הפרטים בטופס ונחזור אליכם
דילוג לתוכן